Вести

СОЦИЈАЛНО УКЉУЧИВАЊЕ И СМАЊЕЊЕ СИРОМАШТВА НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ

     У организацији Форума жена Српске напредне странке, Комисије за равноправност полова Скупштине града Сомбора и уз подршку Тима за социјално укључивање Владе Републике Србије у Градској управи града Сомбора одржан је округли сто под називом: „Политике социјалног укључивања и смањења сиромаштва на локалном нивоу“. Дискусију су водили Тамара Савовић, испред Комисије за равноправност полова Скупштине града Сомбора и Жарко Шундерић, менаџер Тима за социјално укључивање Владе Републике Србије. Присутни су били и прим. др Зоран Парчетић, члан Градског већа града Сомбора за област социјалне и здравствене заштите, Чарна Петричевић, заштитник права грађана Сомбора, Латинка Васиљковић, начелник Западно-бачког управног округа, Зоран Калањош, координатор за ромска питања, као и представници центара за социјални рад из Сомбора, Апатина, Куле и Оџака, чланови Одбора за социјална питања и Комисије за равноправност полова Скупштине града Сомбора.

     Тамара Савовић је, испред Комисије за равноправност полова, поздравила све присутне и захвалила им се што су својим присуством „подржали дискусију о овако важној теми као што је сиромаштво, које постаје све присутније у породицама.“ - Поред материјалног сиромаштва, ствара се нова култура сиромаштва које изједа људско достојанство и систем вредности. Тема данашњег округлог стола јесте политика социјалног укључивања и смањење сиромаштва. Ово је једна широка тема где је потребно учешће и сарадња свих актера на локалном и националном нивоу како бисмо допринели борби против сиромаштва и подстакли социјално укључивање. – казала је Савовић наводећи при том да је „однос представника Центара за социјални рад према корисницима социјалне помоћи једна од тема о којој се ретко говори. Ту се, пре свега, мисли на неопходност адекватне процене социјалних радника и њиховог труда и залагања да на прави начин сагледају нечије проблеме и одлуче да ли је некоме та помоћ заиста потребна и у којој мери“.

     Жарко Шундерић је говорио о активностима Тима за социјално укључивање и посебно у свом излагању истакао чињеницу да је „град Сомбор пример који друге локалне самоуправе настоје да следе.“ - Град Сомбор је познат по позитивном решавању питања насиља у породици и једна је од ретких локалних администрација која је успешно повезала активности социјалних служби и услуга које пружају бројне установе. Модел, који Сомбор примењује је постао узор за неке друге средине, које настоје да побољшају своју социјалну политику и однос према немалом број наших суграђана. – навео је Шундерић.

     Прим. др Зоран Парчетић је представио активности Градске управе везане за решавање социјалних проблема на нивоу града и посебно истакао добру сарадњу са Црвеним крстом која је резултирала поделом пакета хуманитарне помоћи, која ће ове године бити спроведена у шест наврата. Такође, др Парчетић је говорио и о недавној акцији санитарне сече дрвећа која је значајном броју породица, корисника социјалне помоћи, обезбедила огрев током претходног зимског периода.