Вести

СОМБОР ПРЕДСТАВЉЕН НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ У ИЗРАЕЛУ

  У организацији амбасаде Израела, градоначелник Сомбора Саша Тодоровић, боравио је са сарадницима у Тел Авиву, на Међународном сајму технологија заштите животне средине (WATEС) и представио привредне и инвестиционе потенцијале града Сомбора. Поред посете највећем сајму, који се у Тел Авиву одржава сваке друге године, градоначелник Сомбора се састао са директорима и оснивачима више компанија.

  У разговору са Зевом Фишер (Zeev Fisher), директором компаније МАПАЛ, представљена је технологија обраде отпадних вода које се прерађују у пијаћу воду, али и у компост и ђубриво за потребе пољопривреде. Градоначелник Тодоровић је обишао и компанију „Arrowecology“, која представља највећу инвестицију државе Израел у област третмана комуналног отпада. Офер Бен Ами (Ofer Ben Ami) представник компаније „Arrowecology“ представио је делатност овог привредног гиганта који сакупља и прерађује 45 одсто отпада који се генерише у израелским насељима. Компанија „Arrowecology“ дневно обради преко 3.000 тона комуналног отпада од чега, између осталог, производе и био гас. У склопу компаније „Arrowecology“ налази се и едукативни центар где деца из целог Израела и свих партнерских компанија могу да се упознају са процесима рециклаже и начинима очувања животне средине. Градоначелник Сомбора је присустовао и презентацији рада компаније ТАХАЛ, која се бави прерадом отпадних вода. Директор ове компаније, Рони Комар (Roni Komar), нагласио је да ТАХАЛ већ има своје представнике у Србији, где сарађују са локалном управом у Новом Саду.

  Градоначелник Тодоровић је упутио позив компанији ТАХАЛ и њеним представницима да посете Сомбор. - За време бивше Југославије, били смо први град који смо имали заокружен систем производње пијаће воде и пречишћавања отпадних вода. Следећи тај пут, желимо да будемо град који ће бити лидер у водоснабдевању у регији, али и на нивоу целе државе – рекао је Тодоровић. На сајму у Израелу били су и Борис Буловић, помоћник градоначелника за урбанизам и заштиту животне средине и Никола Пајић, директор ЈКП „Чистоћа“.