Вести

Сомбор представљен у шведском граду Хилтебрук - САРАДЊА У ОБЛАСТИ ВОДОСНАБДЕВАЊА

  Градоначелник Сомбора Саша Тодоровић, са сарадницима, на четвородневном састанку са представницима пољског града Пиецки и града домаћина Хилтебрука (Шведска) разговарао о развојним потенцијалима града Сомбора, те могућој сарадњи у комуналној области. Заједничка карактеристика, односно чињеница да се налазе на обалама великих река: Сомбор на Дунаву, Пиецки (Пољска) на обали Крутиније и град Хилтебрук (Шведска) на обали реке Нисан, окупила је представнике градова на састанку у Хилтебруку.

  Током четвородневних сусрета одржан је низ састанака и трибина, на којима су представљани привредни потенцијали Сомбора, Пиецког и Хилтебрука. Градоначелник Сомбора, Саша Тодоровић говорио је о предностима и подстицајима које град Сомбор нуди заинтересованим инвеститорима и привредницима. Представљена је и индустријска зона, као део града који је инфраструктурно опремљен и прилагођен захтевима производних капацитета. Поред бројних гринфилд локација представљено је и неколико постојећих објеката који се налазе у самом граду, а који могу бити погодни за развој производно-трговинске делатности. Било је речи и о потенцијалној сарадњи три града у области водоснабдевања и градоначелник је истакао да је Сомбор био међу првима у Југославији, а данас Србији, који је имао заокружен систем пречишћавања отпадних вода и као такав представљао је пример за друге околне градове. Током боравка у Шведској гости су посетили центар за рециклажу Борабо, као и истоимено постројење за пречишћавање отпадних вода. Представници сва три града су се сагласили да је сарадња у комуналној области од великог значаја за развој локалних средина и за побољшање услова живота свих становника.

  Градоначелник Сомбора Тодоровић је са сарадницима, Борисом Буловићем, помоћником за област урбанизма и заштиту животне средине и шефом кабинета Гораном Милићем, посетио и фабрику „Агес“ која производи склопове мотора за возила марке „волво“. Током четвородневних састанака у периоду од 21. до 25. септембра 2015. године, представници три града договорили су и смернице за будућу сарадњу, а договорено је и да домаћин наредног сусрета, 2016. године, буде град Сомбор.

  О МИГРАНТИМА И У ШВЕДСКОЈ

  Градоначелници трију градова и њихови сарадници, разговарали су о решавању проблема изазваних мигрантском кризом проузрокованом ратовима на Блиском истоку. Градоначелник Тодоровић је навео да је кроз Сомбор прошао велики број избеглица на путу за Хрватску и Мађарску и да су сви били збринути од стране Црвеног крста. Пиецки и Пољска, речено је, нису изложени великом притиску миграната, али се осећајуи утицаји мигрантске кризе која се „прелива“ из околних земаља, пре свих Немачке и Словачке.

  Фото: Агнеска Курцевска (Agnieszka Kurczewska) Пиецки, Пољска, Малин Тиден Корман (Malin Thyden Karrman) Хилтебрук, Шведска и градоначелник Сомбора Саша Тодоровић