Вести

Трибина под називом „Мобинг у здравству“

  Дана 29.10.2015. године одржана је трибина под називом „Мобинг у здравству“ у организацији Савета за здравство и социјалну политику Градског одбора Српске напредне странке у Сомбору. Предавач је била медицинска сестра Сузана Ковачић, акредитована испред коморе медицинских сестара за тему Мобинг у здравству. Уводну реч одржао је Прим.Др. Зоран Парчетић председник савета и члан Градског већа за област здравствене и социјалне заштите.

  Мобинг је психичко, физичко и сексуално злостављање на раду, које се понавља и спроводи с циљем да запослени над којим се врши злостављање сам оде, и да се тиме послодавац ослободи од обавеза при отказу. Мобинг се може вршити урушавањем личног и професионалног достојанства жртве, стварањем увредљивог и понижавајућег радног окружења и погоршавањем услова рада.

  Манифестује се критикама, контролом и непризнавањем резултата рада, изолацијом из професионалне комуникације, давањем задужења испод нивоа знања и квалификација. Мобинг се може вршити и нападом на лични углед запосленог – исмевањем, оговарањем или повредом његове приватности, али и стварањем неиздрживог радног окружења, најчешће изолацијом жртве из радне околине, непозивањем на састанке, одузимањем средстава за рад. Мобинг представља и сексуално узнемиравање и условљавање напредовања или губитка посла.

  Ово је само део предавања које је изазвало велику пажњу чланова странке и грађана. Савет за здравство и социјалну политику ће и у наредном периоду организовати сличне трибине, јер је очигледно да постоји велика заинтересованост за овај вид едукације грађана и подизање њихове свести о здравственом систему и здравственој заштити уопште.