Вести

ТРИБИНА У ОРГАНИЗАЦИЈИ УНИЈЕ ЖЕНА И САВЕТА ЗА ЗДРАВСТВО ГрО СНС СОМБОР: ,,ПРЕВЕНЦИЈА РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ''

Јуче је у нашем граду, у свечаној сали Градске куће, одржана трибина под називом ,,Превенција рака грлића материце '', коју су организовали Унија жена и Савет за здравство ГрО СНС Сомбор.

Трибину је отворио прим. др Зоран Парчетић, председник Скупштине града Сомбора и председник Савета за здравство ГрО СНС, истакавши да је циљ оваквих окупљања скретање пажње на важност редовних здравствених прегледа, јер је то данас једини начин да се спрече, благовремено открију и успешно излече и најопасније болести међу које спада карцином грлића материце.

Прим. др Владо Бабић, народни посланик и потпредседник парламентарне радне групе за репродуктивно здравље, упознао је присутне са радом парламентарне групе и начином на који се иста залаже да се стопа оболелих жена од ове опаке болести смањи. Након тога, др Бабић је одржао предавање током кога је говорио о симптомима карцинома грлића материце, фазама и типовима ове болести, ризичним групама, ХПВ вирусу као главном узрочнику ове врсте карцинома, методама лечења и важности гинеколошких контрола за које свака жена треба да одвоји један дан годишње.

Стопе обољевања и умирања од рака грлића материце у Србији су међу највишим у Европи. Дијагноза овог малигног тумора се постави код око 1400 жена на годишњем нивоу, док 500 жена сваке године изгуби живот у борби са овом страшном болешћу. Учесници трибине су се сложили да је главни узрочник овог негативног тренда управо то што жене нередовно одлазе на рутинске прегледе код гинеколога и да је неопходно информисати жене о мерама превенције, те их подржати и охрабрити да се рддовно подвргавају скрининг тестовима.

Како трибина не би попримила карактер предавања, одржана је и интерактивна дискусија током које су присутни разговарали о разним аспектима овог великог здравственог проблема.

Јелена Согић, председница Уније жена ГрО СНС Сомбор, је још једном позвала све жене да буду одговорне према себи и свом здрављу, нагласивши да брз темпо живота, предрасуде, страх или презапосленост никако не смеју бити оправдање за пропуштање редовних гинеколошких конрола.