Вести

У Западнобачком округу нема пријављених случајева афричке куге

Државна секретарка у Министарству пољопривреде, Душанка Голубовић, заједно са представницима ветеринарске инспекције Града Сомбора, ветеринарским станицама и произвођачима, одржала је састанак регионалног кризног центра на тему појаве болести афричке куге свиња у Србији.

Афричка куга свиња појавила се у Србији 2019. године, а заступљена је и у другим деловима Европе и света, где се ветеринарске службе, заједно са властима, боре да болест сузбију и искорене. 

„За сада још увек немамо адекватан одговор у смислу вакцине која би била тестирана и која би била близу неког квалитетног решења овог проблема и ширења ове опаке заразне болести. Све оне мере превенције, које се односе на депопулацију, на примену одговарајућих превентивних мера, дезинфекције, адекватне примене биосигурносних мера на газдинствима, у ловиштима, још увек јесу једини одговор на појаву ове болести“, рекла је државна секретарка. 

Голубовић је навела да за сада у Западнобачком округу нема пријављених случајева појаве ове болести, нити код домаћих, нити код дивљих свиња и да правовременом и правилном реакцијом, може пуно да се допринесе њеном сузбијању и контроли.  

„Ова болест није преносива, са животиње на човека, али пре свега изазива економске последице и онај ко се непосредно не бави производњом свињског меса може да осети пад стандарда чињеницом да је дошло до несташице ове врсте производа, или значајног његовог поскупљења на тржишту, што би у случају масовне депопулације свакако био случај“, закључила је Голубовић. 

Дезинфекција и хигијена пре контакта са животињама су кључне, као и контрола хране коју добијају, а у случају да се примете трагови болести као што су флеке по телу, кашљање, незаинтересованост за храну и подрхтавање ногу, потребно је одмах позвати надлежну ветеринарску станицу, као и одвојити сумњиву животињу од осталих. У случају угинућа, животиња мора да се преда кафилерији, а уколико то није могуће, мора да се закопа на одговарајући начин. 

 

 

 

Извор: 025.rs