Вести

Уколико не водимо рачуна о деци, која су наша будућност, онда не заслужујемо ни да имамо будућност

У организацији  Савета за бригу о деци, популацији и социјална питања ГО СНС Сомбор, 16. 11. одржан је округли сто под називом Заштита  деце од насиља, злостављања и занемаривања.  Гости на округлом столу су били покрајинска посланица и председница Одбора за равноправност полова у Скупштини АП Војводина, Стојанка Лекић, Саша  Стефановић, председник  Мреже организација за децу Србије (МОДС) , директорка Центра за социјални рад и начелник Одељења полиције Сомбор, Миле Сузић. Скуп је отворила и модерирала Тамара Савовић, одборница СНС и председница Савета. 
 
Током дискусије разговарало се о томе да  је битно подизање свести друштва о овом проблему, јер насиље и занемаривање не погађа само одређене поре друштва, не бира социјални статус или средину у којој се живи. Рано пријављивање надлежним институцијама је приоритет. Сарадња свих сектора(социјалне заштите, полиције, здравства и школства), од националног, локалног нивоа, све до породице, оцењена је као најважнија у решавању случајева насиља и занемаривања деце. Акценат је стављен  и на вршњачко насиље, чија би превенција полазну основу требало да има у породици, где су родитељи модел понашања деци, као и у образовном систему, где се и од наставника очекује посвећен васпитно-образовни рад.  Радом за децу и радом са децом могуће је створити здравије и сигурније друштво за све.
 
Након излагања сваког од гостију понаособ, отворена је дискусија где су присутни изнели своја мишљења и искуства везана за овај проблем. Као закључак и препорука са округлог стола, констатоване су две ствари: образовање Мултирсекторског тела, које би чинили представници власти и ресорних области, стручни представници социјалне заштите, полиције, здравства, школства и НВО, који би допринели међусекторској сарадњи  и бољој координацији надлежних у решавању овог проблема;