Вести

УСЛУЖНИ ЦЕНТАР ГРАДСКЕ УПРАВЕ ДОСТУПНИЈИ ОСОБАМА СА ОШТЕЋЕНИМ СЛУХОМ

     У оквиру пројекта који реализује Удружење грађана „Алтеа“, Услужни центар Градске управе града Сомбора опремљен је посебним индукционим системом за амплификацију говора особа са оштећеним слухом које користе слушни апарати или имају уграђен Кохлеарни имплант те им омогућити самосталну комуникацију са службеницима Градске управе. Такође представљени су и информатори на Брајевом писму за слепе особе, који садрже све битне информације и контакт телефоне одељења Градске управе, као и установа у граду Сомбору.

     Пуштању у рад система за олакшану комуникацију присуствовао је Саша Тодоровић, градоначелник града Сомбора који се захвалио Удружењу „Алтеа“ на њиховој иницијативи и Министарству рада, запошљавања и социјалне политике на томе што су препознали потребу немалог броја наших суграђана да им се олакша приступ државним установама и институцијама. - Као градоначелнику указана ми је велика част тиме што је Сомбор уврштен у групу градова који ће оплеменити понуду Услужног центра и омогућити нашим суграђанима који су глуви, наглуви или слепи да на равноправан начин остваре сва своја права. Као локална самоуправа која води рачуна о својим суграђанима и њиховим потребама уступили смо своје просторије где ће се, убудуће, сви грађани на потпуно равноправан начин информисати о својим правима. – рекао је Тодоровић и додао да „ће се наставити разговори са „Алтеом“ и другим заинтересованим актерима како би се слични системи поставили и у другим градским институцијама, пре свега у школама, домовима здравља и установама културе.“

     Снежана Благојевић, испред Удружења грађана „Алтеа“ је навела да овај пројекат траје већ девет година те да су Сомбор, Параћин и Чачак, за сада, једини градови у Србији који имају овакве системе за помоћ глувим и наглувим особама. - Пројекат обухвата две велике ствари – информатор на Брајевом писму и индукциону петљу, која омогућава људима са слушним апаратом да када се нађу у домету антене постављеног уређаја, приме информацију у слушни апарат и тако самостално, без помоћи пратиоца, обаве комуникацију са службеницима Градске управе. – казала је Благојевић. Демонстрацију индукционог уређаја за амплификацију говора извео је Срђан Станојевић, секретар Савеза глувих и наглувих Сомбор.