Вести

Вршњачко насиље и превенција наркоманије

Најважније улоге друштва у смањењу насиља и превенцији наркоманије су: отворени разговор, информисаност и едукација.

Насиље међу децом је одувек постојало, али данас се дефинитивно може говорити о епидемији вршњачког насиља. Са једне стране имамо насиље, а са друге напоре да се оно превазиђе. 

На смањење насиља може се утицати разговором, учењем и усвајањем нових знања и вештина у које треба укључити породицу, школе, установе и институције које се баве овом тематиком и које нам гарантују мир, безбедност и сигурност у локалној заједници. 

Државне и локалне службе улажу велике напоре да се проблем насиља у друштву смањи, али то је још увек недовољно, јер постоји насиље које се не пријављује. 

С тим у вези, због учесталих пријава вршњачкиг насиља у виду вербалног, психичког, физичког и сексуалног злостављања, Савет за бригу о деци, популацији и социјална питања ГО СНС Сомбор је организовао радионицу са две тематске целине. Прва се односила на вршњачко насиље, а друга на превенцију наркоманије. У  интерактивном разговору, млади су добили основне информације о томе шта је насиље, видовима насиља, о могућностима на који начин могу да се обрате својим најближима, васпитачима и професорима у школама, као и надлежним институцијама. Такође, било је речи о новом "тренду" који се односи на превенцију вршњачког насиља, а то је безбедност на интернету. Присутни су отворено разговарали о својим проблемима и искуству, тражећи одговоре и подршку.

Учесници радионице су показала добро знање на тему о наркоманији и болестима зависности, нажалост, неки од њих и кроз своје лично искуство. Постављали су директна питања компетентним стручњацима - што је био и циљ радионице, да се отворено разговара о проблемима.

 

Савет за бригу о деци, популацији и социјална питања ГО СНС Сомбор својим континуираним радом на различите теме, показује одговорност према свим својим грађанима, почев од најмлађих и најугроженијих, којима је синхронизована помоћ и подршка свих нас потребна.