Вести

ЗАСЛУЖНИМА ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ ЗА ПОДРШКУ АКЦИЈИ „ЗДРАВКА“

Сомборско Друштво за борбу против рака прославило је 15 година одржавања акције „Здравка“, којом је до сада обухваћено више  од 20.000 жена Србије.

Циљ акције „Здравка“ је повећање свести о сопственом здрављу и начину на који га моћемо сачувати, а посебан акценат је стављен на жене у сеоској средини, едукацију о факторима ризика за малигне болести и самопрегледу дојки, усвајању здравих стилова живота и навика редовних контрола код лекара. Упознајући искуства жена лечених од рака дојке, здраве жене стичу сазнање да је квалитетан живот могућ и након лечења и да је важно болест открити на време. 

„Акција „Здравка“ постала је едукативна акција подизања свести жене на селу о сопственом здрављу и здрављу породице. Модел акције препознат је као модел који се може применити у целој Србији и спроводе га и удружења у Бачкој Тополи, Новом Саду, Београду, Ужицу, Лесковцу и Врњачкој Бањи“ – навела је прим. др Ђерђи Шарић, председница Управног одбора Друштва за борбу против рака на свечаности, одржаној 3. марта 2016. године, поводом 15 година организовања акције „Здравка“ .

За континуирану подршку спровођењу акције „Здравка“ награђени су: Министарство здравља Републике Србије, Амбасада САД, град Сомбор, општина Апатин, компанија „Авон“, РТВ  Б92 и Дом здравља „Др Ђорђе Лазић“ у Сомбору.

Плакету „Златна мрежа“ додељену граду Сомбору примио је градоначелник Саша Тодоровић који је рекао да „подршке здрављу никада није довољно, те да ће локална самоуправа настојати да подршку унапреди.“