Вести

ЖЕТЕЛАЧКА СВЕЧАНОСТ – „ДУЖИОНИЦА“ ОДРЖАНА У СОМБОРУ

    Традиционалне жетелачке свечаности „Дужионица“ и „Дужијанца“ одржане су у недељу, када су центром града дефиловали фијакери са учесницима ових свечаности. Завршетак жетве обележен је печењем првог хлеба од новог жита који је предат градоначелнику Сомбора Саши Тодоровићу

     Традиционалне жетелачке свечаности „Дужионица“ и „Дужијанца“ одржане су у Сомбору. Ове године су УГ „Буњевачко коло“ и Хрватско културно-уметничко друштво „Владимир Назор“ славили окончање нове жетве и њене приносе. У недељу, 26. јула, центром Сомбора продефиловале су запреге и фијакери са учесницима ове надалеко познате вишедеценијске манифестације који су носили народне ношње Буњеваца и Хрвата.

Свечаност обележавања завршетка овогодишње жетве започела је светом мисом у Цркви Светог Тројства, коју је водио апостолски нунције надбискуп Орландо Антонини, амбасадор Ватикана у Србији, а којој су присуствовали бројни грађани, представници Савета националних мањина, као и учесници „Дужионице“ и „Дужијанце“ . Након мисе и бандашких кола, која су одиграна на платоу испред зграде Жупаније, Дејан Парчетић, председник УГ „Буњевачко коло“ и Мата Матарић, испред ХКУД „Владимир Назор“, предали су градоначелнику Сомбора, Саши Тодоровићу прва два хлеба умешена и испечена од новог жита, који су након тога подељени окупљеним грађанима.

     Ово је један леп и велики празник који заиста осликава прави дух града Сомбора и то не само у данашњим тешким временима него и у неким претходним једнако тешким, можда чак и тежим временима када смо сви живели у толеранцији и узајамном поштовању. -  рекао је Тодоровић.